Manual BPIDATA Gabung
2 November 2018 admin

BPIDATA Gabung

Berikut adalah proses yang perlu JUD faham:-

 1. Pastikan setiap sekolah menggunakan patch yg terkini semasa penghantaran data ke PPD dan JUD iaitu
 2. Setelah semak ralat dibuat dan boleh dieksport,  sila export txt. Sebelum txt tersebut di upload dalam Portal ePCLOUD, pastikan running Rumusan Analisa Excel Perdana atau Khas terlebih dahulu supaya sekolah dapat mengesahkan tentang bilangan pelajar dan penguasaan menepati data sekolah yang sepatutnya
 3. Setelah sekolah berpuashati dengan data tersebut , "txt" yg telah dieksport akan diberi kepada JUD untuk diupload mengikut sekolah dalam Portal ePCLOUD. Termasuk menepati bahan yg perlu diserah kepada PPD sebagaimana dalam Slaid Kutipan Oktober.
 4. Setelah selesai , tiba pula masa JUD akan gabung semua txt dalam satu sistem mengikut jenis sekolah.  
 5. DI SINI SAYA INGIN MEMBERI PENEKANAN, PASTIKAN UNTUK GABUNG JUD WAJIB GUNA BPIDATA GABUNG YANG TERDAPAT DALAM BOT DAN BLOG.
 6. Perlu diingat BPIDATA Gabung hanya digunakan utk tujuan gabung sahaja.
 7. Sila download Zip BPIDATA Gabung dalam BOT dan Blog, unzip dengan masukkan password (sila rujuk JUN).
 8. Setelah diunzip BPIDATA Gabung, fail yg terdapat dalam tu adalah “bpidata2015”. Nama fail tersebut adalah sama sebagaimana yg diguna oleh PDS tetapi mempunyai fungsi yang berlainan.  PASTIKAN JANGAN TERTUKAR YA, Proses ni telah pun JUN guna semasa kutipan Jun yang lalu.
 9. Fail bpidata2015 yg terdapat dalam folder BPIDATA Gabung hendaklah diletak dalam folder C:/BPI.  Fail bpidata2015 yg sedia ada dalam folder asal rename kepada nama yg lain yang mudah diingati supaya tidak replace fail.
 10. Setelah itu,  buka sistem dan mula import txt setiap sekolah mengikut jenis.
 11. Setelah selesai import semua sekolah, semak ralat dan eksport "txt".  Sebelum Fail "txt" yang dieksport akan diupload di Portal ePCLOUD pastikan JUD membuat rumusan analisa daerah. Setelah JUD dan PPD mengesahkan data rumusan analisa daerah , fail 'txt' tersebut dimuat naik ke Portal ePCLOUD.  Begitu juga bahan-bahan lain yg perlu diserah kpd PPD berdasar ppt kutipan Oktober 2017.